CUKRÁR, CUKRÁRKA
Absolvent učebného odboru cukrár, cukrárka ovláda samostatne odborné činnosti vo vlastnej výrobe a v službách, a to v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu, predaja a hodnotenia potravinárskych výrobkov. Absolvent vie pripraviť a spracovávať suroviny, pomocné látky a prísady pre výrobu podľa príslušných technologický postupov a receptúr napr. cestá, plnky, polevy, krémy, cukrárenské polotary, korpusy, múčniky. Ako aj vyrábať hotové výrobky, obsluhovať a vykonávať jednoduchú údržbu príslušných zariadení, hodnotiť kvalitu výrobkov a surovín, adjustovať, baliť a expedovať výrobky, ovláda a dodržiava zásady správnej výrobnej praxe HACCP, hygieny a bezpečnosti práce.
Absolventi získajú schopnosť komunikovať v cudzom jazyku, riešiť problémové úlohy a pracovať v skupine. V rámci učebného odboru získajú zručnosti pri práci s osobným počítačom a internetom. Naučia sa efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci.
Žiaci môžu absolvovať kurzy, ktoré každoročne otvárame:
§ baristický kurz,
§ barmanský kurz,
§ kurz vyrezávania z ovocia a zeleniny (Fruit carving),
§ kurz na vysokozdvižný vozík,
§ vodičský kurz - skupiny B (osobný automobil), B+T, T (traktor),
§ zváračský kurz (zváranie plameňom a zváranie v ochrannej atmosfére).
Absolventi nájdu uplatnenie ako odborne kvalifikovaní pracovníci v priemyselnej výrobe, v súkromných podnikoch alebo ako samostatní podnikatelia v potravinárskej výrobe a v rôznych súvisiacich službách.
Po úspešnom ukončení štúdia - získaní výučného listu - môže žiak pokračovať v štúdiu formou denného alebo diaľkového nadstavbového štúdia v študijnom odbore spoločné stravovanie a získať tak úplné stredné odborné vzdelanie.